Tisztelt Szülők, Gondviselők!

Az elmúlt időszak tapasztalatai arra ösztönöztek, hogy a közösségi oldalak használata miatt felvegyem Önökkel a kapcsolatot.

A Facebook saját szabályzata szerint 13 év alatt nem lehet az oldalukon regisztrálni. Ha ez mégis megtörténik, vagy kiderül a gyermekről, hogy hamis életkort adott meg, a közösségi portál törli az illetőt a felhasználók közül. (Létezik olyan felület, ahol jelenteni lehet ezeket az eseteket.)

 

Tanulóink közül nagyon sokan használják ezt a közösségi oldalt 13 éves kor alatt is. Néhány esetben a diákok jeleztek a pedagógusoknak azokról a dolgokról, amiket a gyerekek a saját maguk által kreált – felnőtt kontroll nélküli - zárt csoportban leírnak, megosztanak, közzétesznek.

A Facebook által hozott szabály jogosságát bizonyítja, hogy a tudomásunkra jutott esetekben rossz irányba befolyásolták egymást a kamaszok, illetve előfordult piszkálódás, fenyegetés, érzelmi zsarolás, ijesztő, öngyilkosságra utaló szövegek vagy képek posztolása.

A fiatalok éretlensége a Facebook használat során okozhat kárt a lelki fejlődésükben, valamint a jelenlétük az interneten hordozhat egyéb veszélyeket is, pl. ferde hajlamú felnőttek érdeklődését is felkeltheti.

Az iskola, a pedagógusok nem tudják ellenőrizni a gyermekek szabadidőben bonyolított internet használatát. Ez egyértelműen a szülők, gondviselők felelőssége. 

 

Az intézmény annyit tud tenni, hogy megelőzésképpen felvilágosító munkát végez a gyermekek és szülők körében, illetve azokban az esetekben, amikor kiderül a baj, utólag reagál a történésekre. Ez az adott eseményektől függően jelentheti a szülők értesítését, a tanulókkal történő elbeszélgetést, iskolapszichológus bevonását, esetleges iskolai fegyelmi szankciókat, de került már sor rendőrségi feljelentésre, illetve pszichológushoz és/vagy orvoshoz irányításra is.

Tisztelettel arra kérjük Önöket, hogy fordítsanak figyelmet gyermekük jelenlétére az interneten, az egyes közösségi portálokon. 13 év alatt ne legyenek fenn pl. a Facebook-on, ennél idősebb kamaszoknál pedig ellenőrizzék tevékenységüket a lehetőségekhez mérten.

Az alábbi linkre kattintva olvashatnak a témáról:

 http://gyerekszemle.reblog.hu/miert-likvidalja-a-facebook-a-13-ev-alattiakat

Ceglédbercel, 2018. január 25.

      Figyelmüket megköszönve:                                                                                         

                               Dr. Nagy Gáborné

                                intézményvezető

Attachments:
Download this file (Facebookról szülőknek[1554].pdf)Facebbok_szulok[Eredeti dokumentum]266 kB
Joomla templates by a4joomla