E Ö T V Ö  S     H Í R E K

            október-november

Kedves Olvasók!

Az elmúlt hónap eseményei voltak:

Október 6-án megemlékeztünk az aradi vértanúkról. A szokásos fáklyás felvonulás a haranglábhoz az esős időjárás miatt elmaradt, az ünnepi műsort a kultúrházban láthatták a diákok és az érdeklődők. Az 5. évfolyam tanulói megható előadást mutattak be, melyre a két osztályfőnök, Petróné Bori Zsuzsanna és Simonné Szeleczki Ildikó készítette fel a tanulókat. Köszönjük a látogatóknak, hogy csatlakoztak hozzánk, és Bogyai Katalinnak a szervezést, a nagyterem biztosítását.

A Diákönkormányzat két sportprogramot is szervezett: október 7-én floorball bajnokság, október 15-én kosárlabda bajnokság volt a felső tagozatosoknak.

Október 21-én „iskolába csalogató” foglalkozáson láttuk vendégül a nagycsoportos ovisokat és szüleiket. A foglalkozást vezette Megyeriné Szilágyi Klára és Fekete Anikó Barbara.

Október 22-én rézfúvós kamaracsapatunk szerepelt a nemzetiségi zenekari találkozón: Herendi Gergő, Kogler Zsombor és Lendvai Botond léptek fel, sikerrel.

Október 27-én a ceglédi pályaválasztási kiállítást látogatta meg a két nyolcadik osztály, az osztályfőnökök – Répás Lászlóné és Schmidt Ferencné vezetésével.

November 4-én a falunapot színesítette a 7. osztályosok műsora. Felkészítőjük Polónyiné Zsuzsandor Ibolya volt.

Márton napi felvonulást tartottunk november 10-én. 16 órakor vetítéssel egybekötött mesét láthattak a gyerekek a tornateremben, melyet a 6. a osztályosok adtak elő először magyarul, aztán németül. Felkészítőjük Novák Károly volt. Majd a saját készítésű lámpásokkal felvonultunk az óvodáig, ahol becsatlakoztak az óvodások is. A menet a kisiskolában ért véget, ahol a gyerekek libakalácsot és meleg teát fogyaszthattak a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából. Támogatásukat köszönjük.

Nyílt hetet tartott az intézmény a november 14-ei héten. Hétfőn a felső tagozatos, kedden az alsó tagozatos tanórákat látogathatták a szülők, szerdán a napközit nézhették meg, és egész héten bemehettek a zeneiskolás foglalkozásokra. Köszönjük azoknak a szülőknek, akik érdeklődésükkel megtisztelték az intézményt. Csütörtökön az óvó nénik látogattak el az 1.b osztályba, ahol Mátrai Tamásné Judit néni magyar órát tartott. Az 1.a osztály tevékenységébe következő hét keddjén pillanthattak be, amikor Gutiné Darida Karolina osztályfőnök tanított.

November 14én fogadóóra keretében tájékozódhattak a kedves szülők gyermekük előmeneteléről.

 November 18-án Dóczi István jóvoltából ismét beköszöntött az 1-2. osztályosokhoz a „Méz napja”. A gyerekek megismerkedhettek a méhészet alapjaival, finom és egészséges mézet kóstolhattak. Köszönjük!

21-én „iskolába csalogató” nyelvi foglalkozást tartott Novák Károly németül, és Vas Viktor angolul. Az ovisok a maguk készítette busz modellel, egy kellemes óra élményével és apró ajándékokkal távoztak az iskolából.

 

Szintén 21-én őszi hangverseny keretében mutatták be tudásukat Márki Sándor és Német Ákos zenepedagógusok tanítványai.

A november 22-én a Diákönkormányzat elnöke, titkára és a DÖK segítő tanár részt vettek a megyei diákparlamenten, Monoron. Csobán Annamária, Pákozdi Panna választott képviselők és segítőjük Szabadvári Ilona képviselték az Eötvös-diákokat.

A diákparlamentről…

A szeptemberi diák önkormányzati gyűlésen összegyűjtöttük a javaslatainkat, kéréseinket az oktatási rendszer változtatásával kapcsolatban. A javaslatok a következők voltak:

-tananyag csökkentése

-szabad tankönyvválasztás

-életközelibb, gyakorlatiasabb tananyag bevezetése

-témazáró dolgozatok heti számának maximálása

A monori gyűlésen tisztelettel és figyelemmel fogadták minden diák javaslatát. A mi összes javaslatunkat elfogadta a gyűlés, és a választott képviselők továbbviszik ezeket a kéréseket az Országos Diákparlamentre. Ha ott jóváhagyásra kerülnek, utána derül ki, hogy az Oktatási Hivatal mely dogokon fog változtatni. Jó érzés volt, hogy elmondhattuk a kéréseinket, és reméljük, hogy meghallgatásra találnak.

                                                                                                        Csobán Annamária

                                                                                                             DÖK elnöke

 

 

A Diákönkormányzat 20 fő részére vásárolt 3 zenei előadást magába foglaló Filharmónia bérletet az Albertirsai Tessedik Sámuel Általános Iskola megkeresésére. Ennek első előadásán vett részt 20 kiválóan teljesítő zeneiskolás vagy zenekedvelő tanuló november 23-án. Fellépő a Góbé népzenei együttes volt. A diákokat kísérte Konfárné Fazekas Teréz és Vándorné Vígh Mária.

Szintén 23-án került sor a hagyományos pályaválasztási szülői értekezletre, melyen a környező középiskolák képviselőivel találkozhattak a szülők és a végzős diákok.

November 24-én az elsősegély szakkör tagjai látogattak el a budapesti Orvostörténeti Múzeumba. Az érdekes programot Konfárné Fazekas Teréz szakkörvezető szervezte, Sheffer Krisztina segítette. Köszönjük!

A Kultúrházban rendhagyó történelem órákon vettek részt diákjaink november 4-én, 11-én, 18-án, 25-én és december 2-án. Témájuk a „malenkij robot” és a kitelepítés volt. A személyes élményeken alapuló és/vagy történész szemszögből megvilágított előadások sok új ismeretet és új megközelítést jelentettek a tanulóknak.

November 26-án az ifjúsági sváb bálon a nemzetiségi táncosok léptek fel. A Frohe Kinder Tanzgruppe,” akiknek új koreográfiái, Molnár Lászlónét dicsérik. A felsősök és az ifjúsági csapat magas színvonalú tánca Polónyiné Zsuzsandor Ibolya irányításával született.

 

Verseny információk

Iskolánk 5 csapatot (1-1 csapatot a 3. ill. 7. évfolyamból, és 3 csapatot az 5. évfolyamból) indított a Bolyai Matematika Csapatversenyen, melynek megyei/körzeti fordulóját Cegléden bonyolították le, október 14-én (pénteken).

A legjobb eredményt a 3. évfolyamos csapat érte el. Ők a 65 induló csapatból 12. helyezést értek el. A csapat tagjai voltak: Baranyai Balázs, Erdős Fanni, Király Gergő, Ligeti Koppány. A csapat felkészítő tanárai: Versitz Györgyné és Dudás Petra tanárnők voltak.

A gyerekek versenyre szállításáról gondoskodtak: Surányi Béláné, Bánkuti Mihályné, Dudás József, Szigmundné Sz. Mária, és Szabadvári Ilona. Segítségüket ezúton is köszönjük!

November 11-én Tóth Róbert vezetésével a 3-4. osztályos kosarasok vettek részt megyei kosárverseny területi fordulóján, Hernádon. A 14 kisdiák 2 győzelem, 2 vereség begyűjtésével zárta az őszi fordulót.

November  22-én  iskolai szintű alsós rajzverseny volt. Díjazottak:

 

1-2. évfolyamon

  1. Akkad Mohamed Yessin 2.b

 (Varga-Bakosi Szilvia)

2. Keindl Sarolta 1.b (Sándor Erika)

3. Havasi Viktória 2.b (V.-Bakosi Szilvia)

3-4. évfolyamon

  1. Bálint Bíborka 4.a

(Megyeriné Szilágyi Klára)

2. Janik Zoé 3.b (Volf Mária)

3. Soós Rózsa Julianna 3.b (Volf Mária)

 

November 28-án a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium kistérségi német nyelvi versenyének írásbeli fordulóján vett részt az iskola 6 tanulója. Felkészítő Simonné Szeleczki Ildikó.

Kockakobak felsős matematika verseny iskolai, írásbeli fordulójára került sor november 24-én. Részt vett rajta hét 6. osztályos és egy hetedikes tanuló.

 

Köszönetnyilvánítás

Ceglédberceli Német Nemzetiségi Ifjúsági Egyesület pályázati úton beszerzett és használatba átadott a zeneiskolának két hangszert, egy vadászkürtöt és egy klarinétot, Ezt a lehetőséget, a Németországi Szövetségi Köztársaság támogatását a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül kapták. A vásárlás nem jöhetett volna létre, ha Ceglédbercel Község Önkormányzata Képviselőtestülete a hiányzó összeggel nem támogatja a vásárlást. Köszönjük a  munkájukat, a támogatást hogy ezekkel a hangszerekkel hozzájárultak a zeneoktatás színvonalának emeléséhez.

 

 

dr. Nagy Gáborné

Joomla templates by a4joomla